dijous, 16 d’agost del 2012

Nakki

No tinc cap intenció de fer entrades al blog referenciant ni molts ni pocs grups manresans ni discos, perquè seria interminable. Però si que hi ha algunes referències que són imprescindibles de coneixer. Avui toca recordar Nakki i el disc Bòria avall.
És un disc avant la lettre. Deutor dels pocs grups que amb instruments tradicionals van posar-hi una base de rock. És una de les arrels de grups tan actuals com La Carrau, Rauxa, Mesclat o La Coixinera.
És un disc ben realitzat, intel.ligent i vital. És una llàstima que no vagi tenir la volada que demanava el disc i que el grup no seguís més temps treballant.
En el fascicle dedicat a l'any 1991del col.leccionable del diari Avui El Rock Català 1960-1994 escriuen sobre Nakki (indexant-l'ho com un dels 18 millors elapés de l'any):
"A cavall entre el rock i el folk, Nakki era una formació absolutament atípica que va néixer amb la intenció de modernitzar la música tradicional. En format septet, el grup va gravar un primer elapé titulat Bòria avall, en el qual alternava temes pròpis amb peces populars."

Els temes del disc:

El castell
Dansa de Vilanova
Galop de cortesia
La festa
Manresa gegantera
cursa de xanques
Bòria avall
Corranda
Ball de bastoners
El café del Txocoa
Ball de Sant Ferriol


Els components del grup:

Xema Morales: gralla, sac de gemecs, percussions, viola de roda.
Pep Lòpez: gralla, tenora, flabiol.
Miguel A. Morales: guitarres elèctriques.
Miguel`A. Rodríguez: baix elèctric.
Santi Caballero: flauta travessera.
Ramon Viñeglas: bateria, percussions.
Cesc Serra: viola, violí.

La caràtula del disc

Escolteu Galop de cortesia


http://www.enderrock.cat/sons/grup/54/nakki  arran de les noves propostes del grup diuen:

"Des dels seus orígens, l’any 1986, la formació NAKKI ha estat en constant evolució i ha passat per diferents etapes musicals. En els seus inicis el grup instrumental s’inspirava i creava a partir del repertori de música popular i tradicional, adaptant i fusionant les melodies populars amb ritmes més actuals per donar així una visió renovada i fresca, més lligada al present que al passat, però sense deixar-lo de banda. Després de més de 15 anys de dedicació a altres projectes, NAKKI torna per ofererir un repertori amb composicions pròpies com a resultat d’aquesta constant evolució. Un repertori basat en la música d’arrel però que va més enllà, amb una sonoritat peculiar fruit de la diversitat tímbrica que ens aporta la “convivència” dels instruments tradicionals i moderns. Un discurs musical ric en diàlegs i fusió. Sempre buscant endinsar-se en diferents territoris sonors, NAKKI ofereix un concert obert a qualsevol forma de gaudi, ja sigui només escoltant o ballant. Amb l’espectacle de música en directe “ Fet a mà “ volen mostrar i compartir l’espai i l’essència que desprèn la seva música.

Nom Txema Morales
Viola de roda, wistle, ocarina, percusions i arranjaments
Anna Vega
Clarinet, flautes de bec, melòdica i teclat
Miguel Ángel 'Negro' Morales
guitarres, composició i arranjaments
Marc Sibila
Contrabaix i baix elèctric
Ramon Vinyeglas
Bateria, cajón, darbouka, udú i 'tabla'
12/2/1966."

Alguns dels temes d'aquest espectacle de la represa del grup els podeu escoltar aquí O veure'ls tocant a Santpedor aquí.

Per saber-ne més:
Regio7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada