dilluns, 12 de gener del 2015

Minorisa de Fusioon, 40 anys.

Aquest 2015 farà 40 anys d'aquest gran disc, el tercer i últim, de la carrera musical del grup manresà Fusioon: MINORISA. Recordeu que formaven el grup: Manel Camp (piano i teclats), Jordi Camp (baix), Santi Arisa (percussió) i Martí Brunet (guitarra i sintetitzadors). Fusioon va ser un grup d'avantguarda a nivell mundial del rock progressiu, simfònic i/o electrònic, trieu l'etiqueta que volgueu.

En aquest disc crearen un tema, el segon, que és tot un himne a Manresa i que ens va cridar a obrir definitivament les portes a la "modernitat" musical: MINORISA (SUITE). En forma de suite i utilitzant sons (campanes de la Seu, sons de la processó de Divendres Sant) i músiques de la ciutat (Marxa de la Llum, Goigs de la Llum i Marxa dels armats) enfilen una narració amb el seu propi llenguatge de la seva visió de Manresa. Jo crec que tard o dora l'heu sentit i sino és fonamental de conèixer-lo. No dirieu que és més recent dels 40 anys que té?

El disc té dos temes més. El primer, EBUSUS (adaptació llatina del nom d'Eivissa donat pels fenicis), el van dedicar a les experiències i les visions de l'illa dels components dels grup, que coneixien i estimaven bé, degut a les seves estades allà. I el tercer, LLAVES DEL SUBCONSCIENTE, que el van deixar a Marti Brunet perquè desenvolupés tot el seu món tan en la vessant musical com en la tècnica, fent servir les últimes novetats en electrònica o sintetitzadors construits per ell mateix. En el text de la reedició en CD hi ha algunes explicacions més sobre els tres temes.

El gener del 1976 amb dos grans concerts a la Sala Loiola es van acomiadar com a grup, però individualment van seguir els seus propis camins musicals.

Vinil (1975) per Ariola
1.- Ebusus (Suite)
2.- Minorisa (Suite)
3.- Llaves del Subconsciente. I Parte: Mente II Parte: Cerebro
Gravat als Esturios Kirios 
(segons la revista Rollingstones un dels 25 llocs mítics del pop-rock español de tots els temps)
Tècnic de so Enrique Rielo

Reedició en CD (1997) per Ariola





4 comentaris:

  1. HI ha una altra teoria sobre l'origen del nom de Manresa en el llibre ATHANÀGIA, història i localització d ela Numància catalana, verue:
    www.indretsambmisteri.es

    ResponElimina
  2. Vindria de minnor-ausa, l'Ausa-menor, i la primera seria Vic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat Jaume. I de fet algunes altres interpretacions i tot.

      Elimina
    2. http://musiquesdemanresa.blogspot.com.es/2015/04/el-nom-de-manresa.html

      Elimina