divendres, 27 de juliol del 2012

Fum, fum, fum.

És important i interessant pels amants de la llengua, la música popular, la recerca...la lectura d'aquest llibre-cd-dvd:

BALLÚS, Glòria; VILAR, Ramon. "La recerca d'un cançoner popular a la comarca del Bages". Dins: CRIVILLÉ, Josep; BALLÚS, Glòria; BOSCH, Lluís i VILAR, Ramon. El Bages. Cançons, tonades i balls populars. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2011, p. 18.

Una de les curiositats que explica és que Joaquim Pecanins (1883-1948) "l'any 1904, guanyà el premi que oferia el Centre Excursionista de Catalunya amb Recull de cansons populars (lema:Vox populi), conjunt de 28 cançons recollides durant els anys 1903 i 1904. Entre elles cal destacar la nadala Fum,fum, fum. publicada al diari La Veu de Catalunya el dia 21 de juliol de l904. L'any següent la publicava el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya , i el 1907 la Revista Musical Catalana. Francesc Pujol la va harmonitzar l'any 1906, i va esdevenir una peça imprescindible de repertori nadalenc de corals i orfeons. Els primers a interpretar-la van ser l'Orfeó Català i l'Orfeó Manresà." (p.18)
Així doncs la redescoberta d'aquesta cançó és ben manresana. Apa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada